Zo doe je dat: zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om de hand te leggen op energiebronnen die schoon en duurzaam zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ze altijd optimaal presteren? In dit artikel laten we u zien hoe u zonnepanelen correct kunt reinigen – wat onmisbaar is voor hun prestaties!

Zonnepanelen beschadigen door vuil

Het is belangrijk om zonnepanelen regelmatig schoon te maken, omdat vuil ervoor kan zorgen dat ze minder efficiënt werken. Bovendien kan vuil op de panelen leiden tot beschadiging. Daarom is het aan te raden om ze minstens één keer per jaar schoon te maken met een sopje en een zachte borstel.

Stappenplan voor het schoonmaken van zonnepanelen

-Zonnepanelen moeten één keer per jaar worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken.
-Als je zonnepanelen in een stedelijke omgeving hebt, is het aan te raden ze vaker schoon te maken.
-Het schoonmaken van zonnepanelen is niet moeilijk, maar je moet wel voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat je geen beschadigingen toebrengt.
-Om te beginnen, sproei je de panelen met water om alle vuil en stof weg te spoelen.
-Vervolgens maak je een oplossing van afwasmiddel en warm water en boor je gaatjes in de container met deze oplossing.
-Plaats vervolgens de container onder de panelen en laat de oplossing een paar minuten intrekken.
-Na een paar minuten boor je nogmaals gaatjes in de container, waardoor de oplossing kan weglopen.
-Spoel de panelen vervolgens grondig af met schoon water.
-Gebruik een microvezeldoek om alle resterende vlekken weg te halen en spoel het oppervlak nogmaals af met schoon water.
-De schoonmaak is nu klaar, controleer of alle vuil en stof zijn verwijderd.

Hoe vaker je zonnepanelen schoonmaakt, hoe beter

Zonnepanelen moeten ongeveer eens per jaar worden gereinigd. Dit hangt af van de mate waarin ze worden blootgesteld aan vuil en stof. In een stedelijke omgeving is dit vaak vaker dan in het platteland. Als je ervoor kiest om ze minder vaak te reinigen, is dat geen probleem, maar houd er wel rekening mee dat het vermogen van je zonnepaneel dan lager zal zijn.

De beste manier om je zonnepanelen schoon te maken is door ze af te spoelen met een tuinslang of hogedrukreiniger. Zorg ervoor dat je de panelen niet beschadigt en gebruik geen schurende materialen of chemicaliën.

Gebruik de juiste producten

Wanneer je zonnepanelen schoonmaakt, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Het is niet nodig om speciale schoonmaakproducten te kopen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je een mild schoonmaakmiddel gebruikt. Veel allesreinigers bevatten agressieve chemicaliën die de panelen kunnen beschadigen. Wanneer je een mild reinigingsmiddel gebruikt, voorkom je dat de panelen beschadigd raken en blijven ze langer mooi. Vervolgens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen harde borstels of schuursponsjes gebruikt. Dit kan de panelen ook beschadigen en daarnaast maakt het schoonmaken dan veel moeilijker. Je wilt tenslotte niet dat er krassen op de panelen komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *